Słodko-gorzki smak kakao – czy czekolada będzie luksusem

Miejsce wydarzenia:

Online

Termin wydarzenia:

19 listopada 2025

Godzina wydarzenia:

12:00

Organizator

Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

Rodzaj wydarzenia:

debata/panel dyskusyjny

Forma wydarzenia:

on-line

Adres wydarzenia:

Online

Opis wydarzenia:

Obecnie kakao uprawiane jest głównie w krajach o klimacie tropikalnym, takich jak Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Indonezja czy Brazylia. Badania dowodzą, że kakao jest źródłem cennych składników, pobudza, działa przeciwzapalnie, wspiera serce i może chronić przed nowotworami.

Jednak przyszłość tej uprawy staje się coraz bardziej niepewna. Plantacje zmagają się z rosnącymi problemami: chorobami roślin, inwazją szkodników oraz skutkami zmian klimatycznych. Dodatkowo unijna dyrektywa dotycząca wylesiania nakłada nowe wymagania na producentów, co może jeszcze bardziej skomplikować sytuację na rynku kakao.

Czy w obliczu tylu wyzwań „napój bogów” pozostanie nieodłącznym elementem naszej kultury, czy stanie się luksusem dostępnym tylko dla nielicznych – jak przed wiekami?

Rejestracja na wydarzenie za pośrednictwem maila: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Adres strony internetowej:

Osoba do kontaktu:

justyna.pijanowska@urk.edu.pl